MIKSEPULT              
Ikke minst i forbindelse med konserter er styring av lyden ved hjelp av tekniske installasjoner blitt meget fremtredende i de senere årene. Tensing var tidlig ute med sitt virvar av ledninger og mikrofoner, og det hele skulle styres fra et "miksebord". En god plassering av miksebordet er sentralt i bakre del av kirkerommet. Men denne plasseringen er visuelt meget fremtredende og ødelegger for helhetsinntrykket. Dersom mikse- bordet settes frem ved en konsert i ny og ne, er det greit. Verre blir det når man ønsker en permanent ordning fordi mer teknisk utstyr brukes i gudstjenestene. Det er ikke bare sanganlegget som skal styres, men også projektor som viser sangtekster og bilder. I tilllegg kan det være styring av belysningen. I Søm kirke er det bak i rommet en liten skjermvegg. Bak den skjuler det seg styringsanlegg for lyd og bilde. Gulvet er løftet litt opp, slik at betjeningen har god oversikt fremover.

Se også kontrollrom i Tananger kirke.

     
     
  (venstre) Her er utstyret på plass. Selve miksebordet er i en låsbar kasse. Det ser ikke vakkert ut. På grunn av gammelt utstyr (PC) blir utstyret ekstra stort. (over) Her ser det bedre ut. Styringsplassen er lagt i et hjørne bak i kirkerommet. Brystning skjuler arbeidsplassen. Dette er i et rom uten søyler. (høyre) Miksebordet er bygget inn i benken. Farger og detaljer betyr mye når dette skal tilpasses (se på eksemplene nedenfor)    
                         
             
  Lesepult med monitor, også den kan være et sted for styring.          
             
 

SLIK KAN DET GJØRES   

Bildene over (Mora, Sverige) og til høyre (Orsa, Sverige)viser at det går an å tilpasse miksepulten mellom benkene. Det hjelper godt at benkevangene er brede. Det som forstyrrer her er kontorstolen. Betjenten bør klare seg med stol som ikke er høyere enn benkene og som passer sammen med benkene.

(venstre) Miksebordet er plassert bak bakerste benk. Selve skapet for utstyret er nett, men siden plassen er åpent plassert ved hovedinngangen, blir stedet meget synlig (særlig med kontorstol).

     
                     
Til høyre er et bilde fra Växjö kirke. Her er miksepulten delt i to. En del er plassert under setet i benken.              
                     
                FORNYELSE