FOR BARNA   TILBAKE FORNYELSE    
 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

  For mange år siden så jeg dette i våpenhuset i en kirke i Finnland. For en som ikke kan lese er det hyggelig å ta med en tøydukke som følgesvenn inn i benkeraden.  
         
    Når man ennå ikke har begynt på skolen, er det spen-nende å få med seg en ransel før man tar plass i kirkerommet sammen med mor og far. I sekken er det billedbok med bibelfortellinger og kosedyr. Kanskje er det noen tegnesaker også? Eller en rosinpakke? Litt leit er det at man må gi fra seg ranselen når man går ut.  
         
    En tøyveske kan gjøre samme nytten som en ransel. Her har barna satt preg på utformingen.    
         
    Kirkesokker! Ikke hørt om det? De er grei å ha på når man skal bevege seg litt i kirkerommet. Det er viktig at sokkene har en såle med litt friksjon.  
         
    Et tegnebrett med fargeblyanter som man kan ta med seg til sitteplassen. Det er også laget tegninger som illustrerer ulike bibeltekster.  
         
    Det er ikke greit å være liten i kirken. De fleste benkene er alt for høye for de minste. I denne kirken kan man ta med seg en høy pute å sitte på. Samme type pute kan brukes i barnekroken.  
         
    Kirken har fått en ny barnekrok med stoler og bord. Det er også plass til barnevogner, og like ved er det sitteplasser for voksne. Barnekroken er en plass for de aller minste. Her kan foreldrene delta i gudstjenesten mens de holder et øye med minstemann som får lov å røre seg litt.

Det er flere hensyn som må tas ved plassering og utforming av barnekroken. Det bør være lett å komme dit med barnevogner (nærhet til rullestolinngang). Omgivelsene må ikke forsterke eller uheldig kaste lyd inn i rommet. Det må legges vekt på demping av lyd ved bruk av barnekroken. Det må være teppe på gulvet m.m.

Se informasjonsblad 2-2002 "Barnekrok"

 
         
    Det er viktig at det man setter inn i kirkerommet passer mest mulig inn i helheten. Som vi ser bør de nye barnemøblene males som inventaret ellers.    
         
    Under galleriet ved hovedinngangen har denne barnekroken fått plass. Mot bakerste benk er det laget hyller som foruten salmebok i blindeskrift og løse puter, gir plass til kasser på hjul med barnebøker og leker. Kassene er foret med et mykt stoff for å dempe lyd. Gulvteppet er alt for lite og passer ikke inn. Enkelte deler av møblene bør også fargemessig justeres.

 

Men ellers har dette blitt en fin plass for de minste.

Det er ikke meningen at de større barna skal havne i barnekroken når de kommer til gudstjeneste. Men det forutsetter at de har anledning til å se hva som foregår, slik at de kan delta. Det største hinder for dette er benker som har alt for høye rygger. Er ryggen 55 cm høy, er barn under 7-8 år fratatt sikten. Det er også viktig at avstanden til handlingsstedet ikke er for lang.

 
         
    Et lite avlukke hvor de små får et rom i rommet. Samtidig demper veggene lyd.  
         
    En krok for barna i kirkerommet kan bli noe mer enn et bord og noen stoler i barnestørrelse. Det kan formes som barnas eget kapell eller læringssted som brukes om dagen når det ikke er gudstjeneste eller andre arrangement i kirkerommet.

Det er kanskje plass til et eget barnerom i kirkebygget? Men det kan ikke erstatte barnekroken for de minste.

 
         
      TILBAKE FORNYELSE